Kalkuitskag, ook wel kalkuitbloei of witte uitslag genoemd, kan zich aan het oppervlak van beton openbaren. In het beton zitten stoffen die met elkaar reageren tot kalk dat door vochttransport naar het betonoppervlak wordt gebracht waar het als kalkuitslag zichtbaar wordt.

Hoe ontstaat witte kalkuitslag op beton?

Als het poriewater dat zogenoemde vrije kalk (calciumhydroxide) bevat, in aanraking komt met de buitenlucht (op het grensvlak beton/lucht), reageert het calciumhydroxide met koolzuur uit de lucht. Hierbij ontstaat calciumcarbonaat. Dit is wit van kleur en moeilijk oplosbaar in water. Ook op bakstenen in gemetselde gevels kunnen we witte uitslag tegenkomen. Deze uitslag heeft meestal een andere oorsprong dan kalkuitslag op beton. Het is een uitbloei van sulfaten afkomstig uit zwavelhoudende klei of zwavelhoudende brandstof voor het stoken van de baksteenovens. Er kan ook sprake zijn van een gecombineerde uitslag van sulfaten en kalk uit de voegmortel. Als de vrije kalk het betonoppervlak bereikt ontstaat de witte kalkuitslag. De mate van kalkuitbloei bij beton met portlandcement lijkt groter dan bij beton met de andere cementsoorten.

Kan witte kalkuitslag op beton worden voorkomen ?

Kalkuitslag treedt niet op als er van buitenaf geen water bij het beton komt. Op een droog betonoppervlak zal dus geen kalkuitslag ontstaan. Er is weinig te doen aan witte kalkuitslag. Secundaire uitslag kan door schrobben en goed uitspoelen in het eerste stadium van het proces worden afgeremd. Schoonmaken met zoutzuur is geen goede oplossing omdat dit het cement aantast. In de praktijk blijkt dat het betonoppervlak na verloop van tijd een steeds gelijkmatiger uiterlijk krijgt. Het probleem lost zich dus bij normaal gebruik van het beton vanzelf op. De kalkuitslag op beton heeft geen invloed op de sterkte of duurzaamheid van de constructie. 

Bepalend voor het verschijnsel zijn:

De structuur van beton.
Dicht beton is minder gevoelig voor kalkuitslag.

Verdamping aan het oppervlak.
Bij beton dat snel uitdoogt trekt het verampingsfront zich terug in de porien en daar vormt zich dan neerslag.

Weersomstandigheden hebben directe inloed op de verdamping, respectievelijk het opnieuw oplossen van de gevormde kalkuitslag.

 

Neem contact op

15 + 5 =

De Linde 22, 8939 BT, Leeuwarden

06 1550 0051

info@kwaliteitsdienstbeton.nl