Onderwaterbeton is betonspecie die onder water wordt aangebracht en daar verhardt. Het wordt meestal toegepast als bemaling van de bouwput niet is toegestaan of niet mogelijk is. Toepassingen zijn waterbouwkundige werken, kelders en ondergrondse parkeergarages.

Verharding van beton onder water

Omdat beton wordt gemaakt met een hydraulisch bindmiddel kan de verharding uitstekend onder water plaatsvinden. Feitelijk is het een ideale verhardingsconditie. De verwerking van betonspecie onder water vraagt wel om bijzondere maatregelen om uitspoelen van de specie te voorkomen.

Meest toegepast zijn speciale stortmiddelen, waarbij de specie zo min mogelijk in contact komt met water. Voorbeelden hiervan zijn de hopdobber en de ventielmethode. Ook kan het uitspoelgedrag van de betonspecie zelf worden verbeterd door het gebruik van colloïdalehulpstoffen. Colloïdaal beton kan zelfs in vrije val dóór het water worden gestort. 

In constructieve toepassingen van onderwaterbeton, zoals bijvoorbeeld onderwaterbetonvloeren bij de bouw van tunnels of parkeergarages, is het uitvoeringstechnisch lastig om traditonele wapening aan te brengen. Hier biedt de toepassing van staalvezelversterkt onderwaterbeton in veel gevallen een oplossing.

CUR-Aanbeveling

CUR-Aanbeveling 77:2014 behandelt het ontwerpen van ongewapende onderwaterbetonvloeren en doet de eerste versie uit 2001 vervallen. De Aanbeveling is zowel online als op papier beschikbaar via www.cur-aanbevelingen.nl.

Externe links


 

Neem contact op

13 + 5 =

De Linde 22, 8939 BT, Leeuwarden

06 1550 0051

info@kwaliteitsdienstbeton.nl